En spillanmeldelse: The Sims 4

Hallo alle sammen!


Jeg må rett og slett bare beklage at jeg ikke har fått til et «ordentlig» innlegg etter presentasjonen av meg selv ennå. Det skyldes bare at jeg har hatt en stor prøve og flere innleveringer denne uken som jeg har vært nødt til å prioritere. I neste uke kommer jeg sterkere tilbake med en liten video, men før det trenger jeg deres hjelp! Jeg har i sammenheng med skolen skrevet en spillanmeldelse til en skoleoppgave og lurer på om noen av dere er Sims-tilhengere og kunne gitt meg noen innspill? Her er i hvert fall hvordan den ser ut til nå:

 

En spillanmeldelse: The Sims 4

 

 «Spillseriens største skuffelse så langt» 

I år 2000 ble det første spillet i spillserien The sims av Electronic Arts lansert, og det opptok snart tusenvis av PC-skjermer. Spillet tilhører sjangeren livssimulatorspill og er tilgjengelig for Microsoft Windows og macOS. I tiden før utgivelsen av det fjerde spillet i 2014 er det ikke rart at forventningene var store. Beklageligvis er det nok bare en del av disse forventningene som har blitt innfridd. Det kan ikke benektes at spillet har mange gode forbedringer i forhold til spill tidligere i serien. Men også svake områder, og flere er til og med svakere enn sine forgjengere.

 

Spillet «The Sims» bygger i bunn og grunn på det å skape en egen virtuell familie. Du kan selv bestemme antall personer i en familie og styre dem som du vil. Det er fritt frem for deg å forme livet deres, i tillegg til at de selv sier ifra hvis de er sultne, må på do eller har noen ønsker. Med det nye, forrykende bygge verktøyet i «The Sims 4» kan du dra rundt på kroppsdeler og lage simmer (figurer) etter helt eget ønske. Dette er store forbedringer fra de tidligere spillene og det eneste jeg savner er at man ikke lenger kan velge fritt mellom farger og mønster på klærne, men må velge mellom ferdigvalgte antrekk.

  

Generelt sett er Sims et veldig simpelt og lett lært spill. Du skjønner fort hvordan ting fungerer og kommandoene på skjermen er veldig konkrete slik at det sjelden er tvil om hvor du finner ting. Flere milepæler er også blitt enklere å oppnå i The Sims 4 enn det har vært tidligere. Et eksempel er at alle simmene nå har sin egen mobiltelefon. Noe jeg må tilstå, gjorde meg dypt skuffet. Altså jeg skjønner at enkle løsninger er bra, men tidligere var jo mye av poenget å spille såpass mye at du fikk «poeng» nok til å kunne kjøpe en datamaskin. Og ikke før det, kunne du lete etter jobb til simmene, bestille mat på nett osv. Nå kan alt dette oppnås ved kun noen få tastetrykk på en telefon.

  

The Sims 4 har også kommet med en oppdatering som gjør at figurene nå kan utføre flere handlinger samtidig. Sånn som å spise samtidig som de ser på tv, snakke sammen i gruppe, eller trene under en samtale. Ferdigheten å utføre flere handlinger på en og samme tid gjør forholdet mellom figurene mer aktivt. Dette vil jeg si, utgjør den største og betydeligste endringen i spillseriens essensielle mekanikk.

 
Utviklingen av samtidige handlinger fra Sims 1 til Sims 4.

 

Forgjengeren til The Sims 4, altså The Sims 3, var veldig «åpent» i den form at man kunne bevege seg fritt rundt i nabolaget. Dette er enda en mulighet i The Sims 4, bare ikke uten å møte på lasteskjermer. Hvilken som helst tur utenfor din egen eiendom, starter med en lasteskjerm. Den store «åpenheten» med store nabolag, bibliotek, butikker, utesteder og drøssevis av ledige tomter er byttet ut med minimale nabolag og en liten knipe bygninger. I tillegg er det kun det som skjer på din egen tomt du kan styre, mens resten av nabolaget er forsvunnet. Dette kan minne om en av de første utgavene i spillserien, og muligvis enda verre.

 

Helt ærlig, skulle jeg ønske jeg aldri hadde testet The Sims 4. Som en erfaren Sims-spiller har jeg som mange andre, sett frem til dette nye spillet i flere år. Til sammen byr spillet på flere skuffelser enn forbedringer. Jeg er kanskje en kritisk kilde, men hva hadde produsentene forventet? De visste at vi ventet, og de visste at vi ville sammenligne.  Jeg er sikker på at spillet skaper større begeistring for folk som ikke har spilt noen av The Sims spillene tidligere, i alle fall ikke The Sims 3. Spillet passer for alle over 12år, slik som aldersgrensen tilsier. I tillegg vil jeg si at foreldre selv kan gjøre en vurdering med hensyn til hvor tidlig egne barn skal få spille spillet og ikke. Jeg legger The Sims 4 tilbake i coveret og i mens jeg venter spent på noe nytt fra Electronic Arts, vil jeg finne fram den gode, gamle Sims 3.

 

Terningkast: 4

 

Kilder:


«Wikia, http://ru.sims.wikia.com/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:CAS_TS4.png»

«Youtube, Dmitry Reichert, 03.05.16, https://www.youtube.com/watch?v=lshUv3_0Sco»

«The Sims, Electronic Arts, 2017, https://www.thesims.com/no_NO/ »

«Youtube, TheSuperUberGOLDFISH, 07.07.13, https://www.youtube.com/watch?v=wQ2CGH2KHwQ »

«Wikipedia, 30.01.17, https://no.wikipedia.org/wiki/The_Sims_4 hentet fra https://www.thesims.com/no_NO/»
Det sosiale medium - VSCO

Hei!

 

Etter at jeg postet det første innlegget mitt her på bloggen, fikk jeg drøssevis av spørsmål om hva vsco er. Jeg nevnte nemlig nederst i innlegget at dere kunne følge meg der hvis dere ville. Det overasket meg egentlig at det var såpass mange som ikke hadde hørt om appen tidligere, men selvfølgelig skal dere få en liten bruksanvisning!

 

  

 

I 2011 ble fotografi - og redigeringsappen VSCO opprettet av Joel Flory og Greg Lutze i Oakland, California. Appen var opprinnelig kun en redigeringsapp, men det er nå også mulig å dele bilder via appen. Med omtrent 30 millioner aktive brukere i måneden, er det den mest brukte redigeringsappen på appstore.

 

Vsco skiller seg ut fra andre sosiale medier fordi kommunikasjonen er gjennom bilder, og ikke tekst. Det er et medium der du kan legge ut bilder som deles med omverdenen. Det er ikke mulig å «like» bilder og du kan heller ikke se hvor mange som følger deg eller andre. Dette gjør at vsco ikke blir et sosialt medium som like åpenbart omhandler popularitet på samme måte som for eksempel instagram. Vsco er et medium som kan brukes til å «poste» hverdagslige bilder, men det finnes også et hav av fantastisk flotte bilder der inne. Du kan finne alt fra naturbilder, til bilder av sminke, mat, trening og modeller. Selv om jeg tidligere nevnte at det kun kommuniseres via bilder, så er det mulig å legge til noen få ord eller en liten hashtag når du laster opp et bilde.

  

 

 


 

 

Appen vsco gir ingen mulighet for direkte kontakt eller samtale med andre. Du legger rett å slett ut bilder som hele omverdenen kan se eller søke opp. Du kan altså se hva alle andre har lagt ut både med og uten egen bruker. Uten bruker går du bare på nett og trykker «www.vsco.co/vsconavn», altså slik:

 

 

 

Hvis du har en bruker, kan du i tillegg følge andre og andre kan følge deg. Når du følger noen får du opp bildene de legger ut, i «feeden» din. «Feeden» kan sammenlignes med hjem siden din på facebook. Det er ikke din vegg, men det er der alt det vennene dine poster, kommer opp. På vsco gjør mange alt de kan for at livet deres skal fremstå best mulig. Og selv om en kanskje ikke ønsker å være med på denne indre «konkurransen» om å ha et mest innholdsrikt liv eller se best ut, så blir man lett påvirket.

 

Enkelt og greit så kan du laste opp bilder, redigere og publisere. Det er liksom ikke så mye mer enn det. Det finnes ingen samtale områder så det blir enkelt og greit ingen direkte kommunikasjon. En mulighet for å vise at du liker andres bilder er å videre publisere bildet slik at det kommer opp i «feeden» til de som følger deg, markert med et merke som betyr at det ikke opprinnelig er lastet opp fra dine bilder. Viderepubliseringsmerket kan dere se under bildet «Bye bitch!». Det forteller oss altså at det ikke er Erica Kvam som selv har lastet opp dette bildet. 

 

Vsco er et verdenskjent medium som daglig brukes av mennesker over hele verden. Mange bruker vsco for å dele bilder av livet sitt, men flere store fotografer har profiler på vsco. De er med på å dele disse flotte bildene jeg snakket om, og de ses av tusenvis hver dag. I tillegg til folk som er opptatt av fotografi og redigering, finner vi også et stort antall ungdommer bak mange av brukerne.

 

Appen finnes helt gratis i Appstore på iPhone og i Google Play på Android telefoner. Det er også helt gratis å lage seg en egen bruker. Håper nå at dere kanskje skjønte dere litt mer på hva appen vsco går ut på og at dere kanskje vil laste den ned selv.

 

Enn så lenge kan dere følge litt med på hverdagen min der, vi snakkes!

 

Kilder:

«Vsco.co, 2017, https://vsco.co/about/company»

«Hypebeast, Drew Pulig, 27.06.16, https://hypebeast.com/2016/6/tips-for-a-healthy-startup-with-vsco-co-founder-joel-flory»

«Vsco, 14.01.16, https://vsco.co/about/press/vsco-announces-30-million-active-users»